HSP coaching vanuit het hart  
 
Bel of app 06 4000 9993 voor een gratis kennismakingsgesprek


Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon?

Ieder persoon is anders, heeft zijn of haar unieke combinatie van eigenschappen, karakter, uitstraling. Dit is bij hoogsensitieve mensen precies hetzelfde. Het verschil is, dat het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon vergeleken met andere mensen gevoeliger is. Elaine Aron, de wetenschapster die voor het eerst wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar hoogsensitiviteit, heeft dit in 1987 wetenschappelijk aangetoond. Het is dus een bewezen, aantoonbaar feit dat hooggevoeligheid bestaat. We stellen ons niet aan, het is niet een verzinsel of aanstellerij, maar ook zeker geen 'etiket'! De HSP is ‘scherper afgesteld’, zowel voor zichzelf als voor anderen en voor de omgeving. Dit kan leiden tot het ervaren van lasten, maar uiteindelijk geeft dit temperament ook de mogelijkheid tot het ervaren van grote levenskracht.  En dankzij Elaine Aron weten we: hoogsensitiviteit  is een normaal temperament, en geen stoornis. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief.

Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon?

  • Sterke gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving: last hebben van lawaai van buiten (bladzuigers), felle lampen (fel licht in je ogen aan een tafel waar je een goed gesprek wil voeren), harde stemmen en gelach aan andere tafels in een restaurant, een zoemende vaatwasser, kriebelende etiketjes in kleding en bepaalde voedingsstoffen als cafeïne. Maar ook genieten van een koele zomerwind, een prachtig uitzicht, natuurwater, dieren, mooie muziek en vriendelijke mensen. Gevoeligheid voor prikkels is niet persé negatief, het gaat erom dat je je bewust bent van prikkels die jou goed doen en prikkels die op je zenuwen werken.
  • Groot inlevingsvermogen in andere mensen, waardoor je ogenblikkelijk aanvoel of iemand zich goed voelt of juist niet.
  • Sterke intuïtie voor de sfeer/stemming in een groep, je voelt aan waar de spanning zit en welke relaties wel of niet goed lopen.
  • Vaak een grote fantasie en creativiteit, bijvoorbeeld in het omgaan met andere mensen of oplossen van problemen.
  • Belang hechten aan werk dat echt betekenis heeft, zin heeft voor jezelf en de ander.
  • Een gevoel hebben voor wat essentieel is in het leven: warmte, verbinding, echtheid en betekenis.
  • Genieten van kunst, muziek, natuur, poëzie, literatuur, of andere zaken die je niet kunt regelen of kopen, maar die je 'toevallen' als je er open voor staat.
Foto door Siim Lukka van Unsplash


Wat zijn de lasten die hoogsensitieve mensen kunnen ervaren?

In onze maatschappij komt er voortdurend veel op ons af. Het tempo is hoog, de eisen zijn hoog en alles lijkt steeds te veranderen. Veel mensen zijn erg gericht op meedraaien in het hoge tempo, op carrière maken, en op de heersende opvatting dat ‘succes een keuze is’, en dat iedereen er zelf zoveel mogelijk uit moet slepen voor zichzelf. Dit is voor de meeste mensen in onze maatschappij steeds zwaarder aan het worden. Als je dan ook nog eens een veel sterker werkend zenuwstelsel hebt, en alle prikkels en invloeden komen vele malen sterker binnen, dan is het logisch dat we als hoogsensitieve personen ons geregeld overbelast, somber of onrustig voelen. Onderstaande reacties zijn dus eigenlijk normale reacties op een abnormaal systeem (onze maatschappij). Hier zullen we het met moeten doen, de maatschappij veranderd niet. Of in ieder geval niet snel, en zeker niet op onze manier. Daarom is het zo belangrijk om zelf heel goed te weten wie je bent, waar je last zit, en hoe je hiermee om wilt gaan.

Foto door Road Trip with Raj van Unsplash

Een HSP kan door de sterke gevoeligheid voor alle prikkels, eisen, het hoge tempo en door de beïnvloeding door andere mensen last krijgen van:

  • Ernstige vermoeidheid
  • Onzekerheid
  • Angsten
  • Neiging zich af te sluiten
  • Gevoel van overbelasting
  • Burn-out
  • Gevoel altijd te doen wat anderen willen en niet wat jezelf wilt
  • Je schuldig voelen
  • Paniekaanvallen
  • Gevoel dat ‘je nooit goed genoeg bent’
  • Zweten, blozen, trillen, hartkloppingen

Als je veel van deze eigenschappen herkent, en je vermoedt dat je hoogsensitief bent, dan is dit het moment om jezelf te gunnen een ander pad in te slaan. Vul de gratis HSP 3-in-1 test hieronder in als je benieuwd bent naar de precieze punten waar je als hoogsensitief persoon in deze wereld tegenaan loopt. Je kunt contact met me opnemen om eens door te praten over deze lijst in een gratis kennismakingsgesprek, bel/app 06-4000 9993.


Is hoogsensitiviteit een afwijking of stoornis?

Nee, zeker niet. Een HSP heeft geen stoornis en is ook niet sentimenteel of overgevoelig. Een HSP heeft een sterkere antenne dan gemiddeld voor prikkels en stemmingen. Als de de totale bevolking op een schaal zou verdelen in soorten temperament, dan zou je in het midden de grootste groep neerzetten. Visualiseer maar een grote golf die in het midden omhoog komt. (Voor de bèta's onder ons: een normaalkromme). Daar zit de 80 procent van de bevolking die niet hoogsensitief is. Dat betekent beslist niet dat ze niet goed zijn, of geen gevoel zouden hebben. Alleen werkt het zenuwstelsel van de gemiddelde mens niet zo sterk als die van de hoogsensitieve personen. Wij zitten als minderheid (20%) ergens  links in de golf/normaalkromme. Helemaal aan de andere kant kun je je voorstellen dat een andere minderheid zit met mensen die heel erg veel moeite hebben om iets aan te voelen of hun intuïtie op te merken.  Maar de hele golf bevat allemaal normale mensen, dus niemand krijgt hier een etiketje, stoornis of afwijking toegedicht. Het is wel vaak zo in de maatschappij dat 'de meeste stemmen gelden'. De niet hoogsensitieve personen zijn nu eenmaal in de meerderheid, en daarom wordt hun karakter meestal als normaal gezien. En wij helaas vaak als abnormaal: te gevoelig, te sentimenteel, te overprikkeld, etcetera.  Aan ons de taak daar rustig onder te blijven, en uit te leggen wat ik de tekst hierboven heb geprobeerd te vertellen. Hoogsensitieve mensen zijn normaal, maar doordat wij véél sterker reageren op alle interne en externe prikkels leven we eigenlijk in een wereld die niet helemaal bij ons past.

Het is belangrijk om uit te leggen aan mensen die denken dat je een stoornis of afwijking hebt dat hoogsensitiviteit normaal is, en vooral dat dit een bewezen feit is.  Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan van de jaren '90 in de vorige eeuw door Elaine Aron, wetenschapper en zelf hoogsensitief.


Wat is de kracht van hoogsensitiviteit?

Veel mensen vragen zich af of het wel fijn is om hoogsensitief te zijn. Niet hoogsensitieve personen kijken soms meewarig of medelijdend als een hoogsensitief persoon aangeeft dat hij/zij overprikkeld is, bijvoorbeeld op het werk. En hoogsensitieve cliënten die ik zie, spreken als ze er net zijn wel eens de wens uit om 'gewoon' te zijn, en geen last te hebben van al die prikkels, gevoelens, emoties, intuïties en een vol hoofd met rondtollende gedachten. Dat is logisch. Zolang je nog niet precies weet hoe je bent en hoe je je leven het beste vorm kunt geven zit je nog in de kant van de lasten. Na een aantal sessies gaan hoogsensitieve personen vaak merken dat ze zichzelf beter leren kennen, doordat ik ze tijdens de sessie een spiegel voorhoud. "Ik voel me door jou erkend en herkent", vertelde een hoogsensitieve cliënt eens tijdens de vijfde sessie. En dan komt er ruimte voor de voordelen. Want die zijn er wel degelijk. Ik noem er een paar: je leeft intens, je maakt het leven ten volle mee, je maakt echt contact met mensen om je heen en je 'weet' intuïtief welke kant je uit wilt. Als je die krachtige eigenschappen eenmaal hebt ontwikkeld, dan wil je nooit meer terug. Hoogsensitief zijn is dan een krachtbron in je leven geworden!


Foto door Luca van Unsplash


Welke beroepen passen bij hoogsensitieve personen?

Als je een HSP bent, en je hebt jezelf leren kennen, dan komt altijd het moment dat je je gaat afvragen of je levenspad ècht wel bij je past of dat je dingen wilt veranderen. Veel van mijn cliënten gaan dan nadenken over hun werk. Past dit werk bij me, haal ik er voldoening uit en wil ik hier eigenlijk mee doorgaan? Dat zijn essentiële vragen! Een hoogsensitief persoon leeft immers voor een groot deel vanuit zijn/haar gevoel en intuïtie. We hebben daardoor altijd behoefte aan betekenis, we willen graag iets toevoegen aan het leven en iets betekenen voor mensen. Vaak kiest een HSP dan ook niet voor een beroep dat sterk gericht is op commercie, presteren, status en geld. Hoogsensitieve personen vind je veel in het onderwijs of in medische/paramedische hoek. En in alle beroepen waarbij sprake is van het helpen of ondersteunen van andere mensen. Ook zijn veel hoogsensitieve personen te vinden in de wereld van muziek en kunst.

 

Foto door Christina @ wocintechchat.com van Unsplash






Kun je op latere leeftijd hoogsensitief worden?

Hier is maar één duidelijk antwoord op zijn plaats: nee, dat kan niet! Je wordt als hoogsensitief kind geboren, en dat verdwijnt niet in de loop van je leven. Dat is ook niet erg, want HSP is geen probleem of afwijkende stoornis. Het is gewoon één van de vele temperamenten die mensen kunnen bezitten. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn, ook niet als je het gevoel hebt dat je helemaal uit balans bent. In deze maatschappij is het voor een hoogsensitief persoon een zoektocht om de balans te vinden. Maar dat ligt niet aan ons, het is de maatschappij die uit balans is! Wees ervan overtuigd dat je de best mogelijke 'bedrading' hebt die mogelijk is om een sterk mens te worden, die voldoende veerkracht heeft, zelfs voor een leven in onze maatschappij. Soms heb je daarvoor een steuntje in de rug nodig. Ik hoop één van die steuntjes te mogen zijn, als je ernaar op zoek bent. Ik heb dezelfde weg afgelegd als jij, en ben er gekomen. Jou gun ik van ganser harte dezelfde ervaring!

Foto door Vjekoslav Domanović van Unsplash



Gratis professionele HSP test om je hoogsensitieve eigenschappen te ontdekken?

Doe de  HSP 3-in-1 Test van Instituut EszenzZ ©. Na het invullen van de test kun je zelf al goed inschatten of je veel hoogsensitieve eigenschappen bezit en of er sprake is van veel ervaren lasten. Als je hierover door wilt praten, kunt je uiteraard contact opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek, bel of app dan 06 4000 9993. Je krijgt dezelfde dag mijn reactie. De link naar de test vind je op de homepage.

HSP vragenlijst van Instituut EszenzZ ©
Hier kun je een PDF-bestand van de HSP test downloaden en deze in alle rust en privacy invullen.
testvoorhspb.pdf (194.76KB)
HSP vragenlijst van Instituut EszenzZ ©
Hier kun je een PDF-bestand van de HSP test downloaden en deze in alle rust en privacy invullen.
testvoorhspb.pdf (194.76KB)


V

E-mailen
Bellen
Map
Instagram